Trädfällning


Som jag har pratat/skrivit om tidigare så har styrelsen för avsikt att vårda vår skog (Ljungabolet 1:10) på ett sådant sätt att den kan fortsätta se ut som den gör nu. Som ett första steg har därför Skogsstyrelsen varit ute och stämplat träd (blå prick på trädstammen) på följande platser:

  • Ekskogen vid båtbryggan vid Rosas stig.
  • Blandskogen mellan Prebens hus och dansbanan
  • Bokskogen vid båtbryggorna
  • Bokskogen öster om vattenverket

Träden som är stämplade behöver tas bort eftersom de står för tätt och att det därför inte kommer ner tillräckligt med ljus på marken som befrämjar föryngringen. Ingen föryngring leder på sikt till kalhygge. Viktigt också är att inte gallra bort all sly eftersom det är där föryngringen börjar.

Det är framför allt mindre träd som är stämplade men även några större. De större träden blir timmer som ger oss en bättre intäkt än de mindre träden som blir biomassa (till förbränning) och det ska leda till att intäkterna täcker kostnaderna för trädfällningen.

Vi kommer att begära in offert på hela arbetet innan vi fattar några beslut om hur vi går vidare. Vi kommer även att lyssna på vad ni medlemmar tycker om trädfällningen. Det blir ett utmärkt tillfälle för er att diskutera detta på arbetsdagen den 5 oktober med styrelsen och övriga medlemmar.

För styrelsen för samfällighetsföreningen
Håkan Högfeldt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.